CARA BUAT PINJAMAN PERIBADI

 Cara Buat Pinjaman Peribadi

Berikut adalah cara buat pinjaman peribadi yang boleh sebagai rujukan penting bagi mereka yang hendak membuat pinjaman peribadi tersebut. Semoga artikel cara buat pinjaman peribadi   ini menjadi rujukan berguna bagi anda semua.

Pernah anda mahu membuat pinjaman peribadi dengan bank tetapi takut permohonan anda tidak akan diberikan oleh bank? Ini adalah perasaan biasa bagi sesiapa sahaja yang ingin memohon pinjaman seperti rumah, kad kredit, loan peribadi dan loan kereta. Kami terangkan cara buat pinjaman peribadi.

Sebenarnya, jika anda tahu kes yang bank inginkan, anda tidak perlu bimbang lagi kerana anda sudah tahu dan yakin bahawa permohonan anda akan diluluskan oleh bank. Iaitu, sebelum membuat permohonan pinjaman, anda sendiri boleh membuat anggaran kelayakan pinjaman untuk diri anda.

Kami ingin menyediakan beberapa faktor penting yang perlu anda ketahui sebelum memohon sebarang bentuk pinjaman dari bank.
CARA BUAT PINJAMAN PERIBADI
Photo VIA timebusinessnews.com1. Pekerjaan dan Gaji

Benda pertama yang akan dilihat oleh bank adalah kerja anda dan bekerja dengan majikan atau memiliki perniagaan anda sendiri. Bagi individu yang bekerja dengan majikan, pekerja sektor awam mempunyai skor yang lebih tinggi (mudah lulus) daripada pekerja sektor swasta.

Apabila bagi individu yang bekerja dengan majikan dan mempunyai pendapatan tetap setiap bulan, lebih mudah untuk menamatkan pengajian dibandingkan dengan individu yang mempunyai pendapatan yang tidak teratur. Ini kerana individu yang mempunyai pendapatan tetap lebih terjamin pendapatan berbanding individu yang mempunyai pendapatan yang tidak teratur.

Bank biasanya akan meminta anda memberikan penyata gaji selama tiga bulan untuk pendapatan tetap dan penyata gaji enam bulan jika pendapatan tidak ditetapkan.

Di samping itu, pekerja yang bekerja dalam sektor kritikal dan berisiko tinggi juga akan menentukan sama ada terdapat aplikasi pinjaman yang mudah diluluskan atau tidak. Contoh-contoh seperti pekerja di bidang minyak & gas yang dapat dilihat sesak dilepaskan kerana sektor itu mengalami krisis ekonomi. Akibatnya, bank sukar untuk melepasi individu yang berdasarkan sektor itu.

Bagaimana pula dengan individu yang berpendapatan rendah? Untuk permohonan kad kredit, anda sepatutnya mendapat gaji sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan. Walau bagaimanapun, untuk permohonan pinjaman peribadi, anda hanya boleh meminta gaji serendah RM1,000 sebulan.


2. Jenis Pinjaman


Adakah anda tahu bahawa setiap jenis pinjaman mempunyai tahap pengijazahan yang berbeza? Ini bermakna ada jenis pinjaman yang mudah untuk dilalui dan terdapat juga jenis pinjaman yang sukar untuk dilalui bank. Sebagai contoh, pinjaman perumahan sukar dilalui kerana tempoh pinjaman adalah 30 tahun.

Sebaliknya, pinjaman peribadi lebih mudah untuk tamat pengajian kerana jumlah yang dipinjam agak kecil berbanding dengan pinjaman lain. Walau bagaimanapun, tahap faedah pinjaman peribadi adalah tinggi berbanding dengan pinjaman perumahan.


3. KomitmenJika anda mempunyai banyak komitmen atau hutang dengan bank, semakin sukar bagi anda untuk membuat pinjaman dengan bank untuk yang berikutnya.

Ini kerana bank telah melihat komitmen anda yang tinggi menyebabkan risiko gagal dalam pembayaran asal pada masa akan datang.

Jumlah komitmen anda dianggarkan melalui tahap Nisbah Hutang (DSR). Tahap ini ialah nisbah komitmen bulanan pendapatan anda. Nisbah yang lebih besar ditafsirkan sebagai risiko tinggi, dan peluang anda untuk mendapatkan pengijazahan bank akan dikurangkan. Terlalu banyak hutang adalah sebab utama mengapa permohonan pinjaman tidak diluluskan oleh bank. Oleh itu, sebelum memohon pinjaman, pastikan anda telah mengatur status kewangan anda dengan betul.

Setiap bank dan jenis pinjaman mempunyai DSR yang berbeza. Jika DSR yang disediakan oleh bank rendah, ini bermakna permohonan pinjaman adalah sangat ketat dan sukar untuk diluluskan jika pendapatan rendah.

Sekiranya tahap DSR yang disediakan oleh bank adalah tinggi, permohonan pinjaman anda lebih mudah dilalui. Berbeza dengan pinjaman peribadi, permohonan lebih mudah dilalui walaupun mereka tidak dibayar.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai apa-apa bentuk pinjaman dengan bank, ia juga akan membuat sukar bagi bank untuk memberi pinjaman kepada anda! Ya, ini adalah kes yang sering berlaku dan ramai yang masih belum diketahui.

Sebelum mahu memohon pinjaman perumahan atau kereta , anda digalakkan mempunyai pinjaman yang lebih kecil dengan bank seperti kad kredit atau pinjaman peribadi. Kedua-dua jenis pinjaman untuk jangka pendek akan membantu permohonan pinjaman masa depan anda.

Jika hutang anda terlalu tinggi dan membebankan, buatlah pengaturan hutang asal dengan menyelesaikan hutang yang mempunyai tahap keuntungan yang tinggi, dengan membuat pinjaman baru dengan tahap keuntungan yang lebih rendah. Kaedah ini akan menyebabkan anda mendapat manfaat daripada tahap faedah yang lebih rendah.

4. Laporan kredit

Faktor seterusnya yang perlu anda ambil adalah mengenai laporan kredit anda. Laporan ini dianggap berdasarkan laporan CCRIS anda, dan bank akan melihat pembayaran awal pembayaran bulanan anda.

Bagaimana untuk mengira laporan kredit anda

Beza mengikut setiap bank.  jika hutang yang ada berjaya dibayar dalam tempoh yang ditetapkan, laporan anda akan menunjukkan skor tinggi.

Anda boleh menggunakan merujuk kepada agensi laporan kredit untuk mengetahui skor kewangan anda pada masa anda. Agensi seperti Maklumat Kredit RAM (RAMCI) menyediakan laporan kredit tetapi anda perlu bersedia untuk membayar perkhidmatan mereka.


5. Dokumen tambahan

Pada akhirnya, terdapat beberapa dokumen tambahan yang perlu anda sediakan untuk memastikan permohonan pinjaman anda mudah dilalui. Dokumen tersebut adalah seperti pengurus deposit yang sama di dalam akaun Tabung Haji, ASB atau akaun simpanan, dan yang paling penting ialah pembayaran eksais individu kepada LHDN jika anda memang layak.

Dokumen ini akan membantu melepasi permohonan pinjaman anda dengan mudah. Pengurus deposit menunjukkan bahawa anda adalah orang yang baik dalam pengurusan kewangan. Apabila yuran eksais individu juga menunjukkan semua pendapatan anda sah dan telah dibayar cukai.

Lebih penting lagi, nama anda tidak pernah disenarai hitam oleh bank atau ia telah disenaraikan dalam AKPK.

Sekiranya anda dapat mengikuti dan menyediakan semua kes di atas, permohonan anda tidaklah mudah untuk lulus tetapi kelulusan juga akan lebih cepat.

Senarai bank yang boleh anda cuba memohon pinjaman peribadi.
Baca juga >>>

3 cara mudah untuk membayar hutang dengan cepat!
 1. 3 cara mudah untuk membayar hutang dengan cepat!
6 Alasan buat pinjaman wang dari kami
 1. 6 Alasan buat pinjaman wang dari kami
Apa itu Pinjaman Peribadi?
 1. Apa itu Pinjaman Peribadi? - New!
Apakah Pinjaman Peribadi di Malaysia?
 1. Apakah Pinjaman Peribadi di Malaysia? - New!>>>PINJAMAN LOAN PERIBADI MALAYSIA: Cara Buat Pinjaman Peribadi, follow https://pinjamanperibadi-dikuching.blogspot.com for new PINJAMAN LOAN PERIBADI MALAYSIA update.<<<


TAGS Cara Buat Pinjaman Peribadi

 • Cara Buat Pinjaman Peribadi terkini
 • Cara Buat Pinjaman Peribadi terhebbaru
 • Cara Buat Pinjaman Peribadi tanpa bunga
 • Cara Buat Pinjaman Peribadi senang lulus
 • Cara Buat Pinjaman Peribadi tanpa jumpa bos
 • Cara Buat Pinjaman Peribadi dapat wang laju
 • Cara Buat Pinjaman Peribadi cepat lulus
 • Cara Buat Pinjaman Peribadi senang lulus
 • Cara Buat Pinjaman Peribadi tanpa penjamin
 • Cara Buat Pinjaman Peribadi Lulus Segera
LHDN
BANK NEGARA MALAYSIA
https://www.maybank2u.com.mySEMAK KELAYAKAN SEKARANG

0 Comments:

Post a Comment

Sila beri komen yang membina dan bertanggungjawab. Terima Kasih.